vineri, 20 iulie 2012

Mezoteliom malign

Mezoteliomul (mesothelioma) este o forma rara de cancer care se dezvolta din celulele originare din mesothelium, captuseala de protectie care acopera multe dintre organele interne ale corpului. Acesta este de obicei cauzat de expunerea la azbest.

Locul in care se dezvolta cel mai comun este pleura, care imbraca plamanii si peretele toracic intern, dar poate aparea in peritoneu (mucoasa din cavitatea abdominala) sau pericard (sacul care inconjoara inima).

Majoritatea persoanelor care dezvolta mezoteliom au lucrat in locuri unde exista posibilitatea de a inhala azbest, sau au fost expusi la praful de azbest si de fibre, in alte moduri. Exista posibilitatea de a dezvolta mezoteliom si in cazul in care unul dintre membrii familiei a lucrat cu azbest - se poate inhala prin spalarea hainelor, etc.

Nu pare sa existe nici o asociere intre mezoteliom si tutun, dar fumatul creste foarte mult riscul dezvoltarii unui cancer indus de azbest. Unii oameni care au fost expusi la azbest au colectat despagubiri pentru boala, inclusiv pentru mezoteliom. 

Semne si simptome
Dificultati de respiratie - din cauza pleureziei (apa la plamani)
Dureri in piept
Pierderea in greutate inexplicabila. 

Diagnosticul poate fi suspectat cu raze X si CT (computer tomograf), dar trebuie sa fie confirmate patologic, prin examen citologic sau biopsie.
 Toracoscopie (introducerea unui tub cu o camera in piept) poate fi utilizata pentru a preleva biopsie şi permite introducerea de substanţe, cum ar fi talc, pentru a "lipi" spaţiul pleural (o procedura numita pleurodesis), pentru a preveni acumularea de lichid

Pronostic  
In ciuda tratamentului cu radioterapie chimioterapie, sau, uneori, interventii chirurgicale, boala poarta un prognostic slab. Cercetari cu privire la testele de screening pentru depistarea precoce a mezoteliom-ului sunt in curs de desfasurare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu